شهابِ آسمان

وبلاگی متفاوت برای دوستداران نجوم

شهابِ آسمان

وبلاگی متفاوت برای دوستداران نجوم

طلوع دو خورشید در آسمان یک سیاره !


داده‌های جدید تلسکوپ فضایی کپلر، از وجود سیاره‌ای خبر می‌دهد که به دور دو ستاره می‌گردد. در نتیجه در آسمان این سیاره، دو خورشید وجود دارد و می‌توانند با هم طلوع کنند و صحنه‌ای مانند صحنه زیر از فیلم جنگ ستارگان را ایجاد کنند. این صحنه در سیاره‌ای خیالی به نام تتوین اتفاق می‌افتد. 
نمونهٔ واقعی صحنه‌ای از فیلم جنگ ستارگان که بیش از ۳۰ سال پیش به نمایش در آمده بود، اکنون کشف شده است.
تصویر ۱: صحنهٔ فیلم جنگ ستارگان
اما سیاره جدید کشف شده که «کپلر ۱۶ بی» (Kepler-۱۶b) نام دارد، در فاصله ۲۰۰ سال نوری از زمین قرار داشته و به دور دو ستاره کوچک‌تر از خورشید می‌گردد. یکی از این ستاره‌ها ۶۹ درصد و دیگری تنها ۲۰ درصد خورشید جرم دارد. سیاره در فاصله حدود ۱۰۰ میلیون کیلومتری، هر ۲۲۹ روز یک دور به دور این دو ستاره می‌گردد. 
با وجود اینکه فاصله این سیاره تا ستاره‌های مادر خود، حدود ۷۰ درصد فاصله زمین تا خورشید است، اما به دلیل کوچک بودن ستاره‌ها و درخشندگی کم آن‌ها، در کمربند حیات قرار ندارد. کمربند حیات به ناحیه‌ای در اطراف ستاره گفته می‌شود که آب مایع می‌تواند در سطح سیاره‌ها وجود داشته باشد و بستری برای حیات باشد. در نتیجه دمای سطح سیاره حدود منفی ۱۰۰ درجه سانتی‌گراد و محیطی غیر قابل سکونت است. اندازه این سیاره تقریبا مشابه سیاره زحل است. نیمی از این سیاره که هسته آن را تشکیل می‌دهد از مواد سنگی و نیمهٔ دیگر آن از گاز است. 
تصویر۲: نمایی خیالی از سیاره و ۲ ستاره آن
ممکن است این سیاره اقماری داشته باشد که با داشتن جوی غلیظ و به کمک اثر گلخانه‌ای، بتوانند دمای مناسبی برای پیدایش حیات داشته باشند. ویلیام بروکی از تیم تحقیقاتی کپلر می‌گوید: «این کشف نشان می‌دهد که حتی ستاره‌های دوتایی نیز ممکن است سیاره‌هایی قابل سکونت داشته باشند و با توجه به اینکه تقریبا نیمی از ستارگان کهکشان ما منظومه‌های دوتایی هستند، این مکان‌های قابل جستجو برای حیات را افزایش می‌دهد». 
تلسکوپ فضایی کپلر، ماموریت دارد تا سیاره‌های فراخورشیدی زمین‌مانندی را که در کمربند حیات وجود دارند، در اطراف ستارگان همسایه ما در کهکشان راه شیری کشف کند. این تلسکوپ از یک آینه ۹۵ سانتی‌متری استفاده می‌کند و در میان حدود ۱۴۵۰۰۰ ستاره در آسمان به دنبال اهداف خود می‌گردد.
مترجم: پیمان اکبرنیا
درباره ی مترجم: آقای اکبرنیا یه مدت معلم خودم بوده از نوجوانی توی رصدخانه زعفرانیه عضو بوده و موفق به کسب مدال های المپیاد نجوم هم شده، به کلمه ی خب هم علاقه ی خاصی داره!D:

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد